Στα πλαίσια της διδασκαλίας του Κυρίου και από αρχαιοτάτων χρόνων από τον Ίδιο τον Πατέρα δόθηκε η Κλίμακα ανόδου και ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ της ψυχής στους ανθρώπους για να αποτελέσει ένα πλαίσιο Πνευματικών αγώνων οι οποίοι θα οδηγήσουν στην αποδωση ΠΛΗΡΟΥΣ αγάπης η οποία διδάχθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες από τον Κύριο.
Όλη η διδασκαλία του Κυρίου είναι η ΤΕΛΕΙΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΓΑΠΗΣ.
Θα παρουσιάσω μια εισαγωγή στην Κλίμακα κατά πως περιληπτικά ήδη την παρουσίασα στο ιστολόγιό μου τα οποία δεν εφάπτονται με τις Γραφές των Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας αλλά αποτελούν μία σύπτηξη και περίληψη από την διδασκαλία του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και όπως μελετήθηκε από εμένα στο βιβλίο του Ασκητική φιλοσοφία, το οποίο είχα την τιμή να μελετήσω και ελάχιστα στοιχεία άντλησα από την Κλίμακα που μας παρουσίασε ο Άγιος Ιωάννης ο Σιναϊτης ο οποίος παρουσίασε μια Κλίμακα περισσοτέρων σταδίων, τα οποία στάδια είναι ουσιαστικά υποκατηγορίες όσων αναφέρει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής και όσα δόθηκαν από αρχαιοτάτων χρόνων στον Άγιο Ερμή τον τρισμέγιστο ο οποίος διώκεται ακόμη και σήμερα και κατηγορείται ΑΠΟ ΑΝΙΔΕΟΥΣ ως πατέρας της αλχημείας.
Τα παρακάτω ήθελα να συζητηθούν σε άλλο φόρουμ από το οποίο εκδιώχθηκα παραδόξως. Είχα κάνει μια εισαγωγή αλλά υπήρχε απουσία συζητητών που να ενδιαφέρονται ουσιαστικά με αποτέλεσμα μετά τον ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ αποκλεισμό μου τα θέματα έμειναν ορφανά και χάθηκαν στον σωρό αφού δεν μελετήθηκαν επαρκώς οι σχετικές Γραφές των Αγίων.
Παρακαλώ λοιπόν για την βοήθεια στην επέκταση και ανάλυση του θέματος η οποία θα μπορούσε να είναι μία παράλληλη αναφορά πολλών σημείων του Λόγου του Θεού που εφάπτονται με τον στόχο ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ και ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ της ψυχής.
Αντιγράφω λοιπόν εδώ την περίληψη για εισαγωγή και μπορούμε αν το θελήσετε να αναλύσουμε συνολικά την Κλίμακα αλλά και τις υποκατηγορίες αυτής (Άγιος Ιωάννης ο Σιναΐτης) χωρίς να έχει σημασία η δική μου περίληψη. Είναι το κείμενο που ήδη παρουσίασα στο ιστολόγιό μου με την ελπίδα να προσεγγίσω τους αρχαιολάτρες και νεοκατήγορους της Ορθοδοξίας στην μελέτη ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Παράθεση:
Παραθέτω παρακάτω την Κλίμακα της Ορθοδοξίας όπως έχει παρουσιαστεί από τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή και μπορείτε πλέον να την βρείτε στα Άπαντα αυτού.
Εδώ κάπου θέλω να κεντρίσω τους μελετητές και να τους ωθήσω να μελετήσουν τους Ερμητικούς Διαλόγους τους οποίους μπορούν να τους βρουν στο βιβλίο του κου Παντελή Ιωαννίδη με τίτλο "Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος" και τον παρουσιάζει ΚΑΚΩΣ ως Ιδρύτή της θρησκείας του μονοΘεϊσμού. Σε κάποιο εδάφιο παρουσιάζεται η Κλίμακα και ΠΡΟΚΑΛΩ τους αρχαιολάτρες να την βρουν και να δουν ΤΙ ΔΙΔΑΞΕ ο ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΟΣ και όχι μόνο Τρισμέγιστος Εμής που η άγνοια οδήγησε πολλούς να τον παρομοιάσουν με τον φτερωτό Ερμή ή τον Τατ, γιατί κάποιοι ανακάλυψαν ένα σκουπίδι κάποτε. Σκεφτείτε ότι βρίσκεσται σε ένα όγκο δικαστικών πεπραγμένων και αποκόπτεται από μία δίκη η απολογία ενός κατηγορουμένου που αρνείται την ενοχή για κάτι που έπραξε. Δεν θα οδηγηθείται σε πλάνη; ΓΙΑΤΙ πίστεψαν όλοι το σκουπίδι που βρέθηκε από τους Άγγλους που βρήκαν ευκαιρία να γίνουν διάσημοι με κάτι που ανακάλυψαν χωρίς να ερευνήσουν την αξιοπιστία του;
Γιατί επιλέγουν οι αρχαολάτρες και διδάσκουν διάφορα ΕΚΤΟΣ από τις διδασκαλίες αρετής των αρχαίων;
Μήπως γιατί είναι κοινές με τις "παροιμίες" της Ορθοδοξίας μας;
Η περιβόητη Κλίμακα της Ορθοδοξίας ή πιο ΟΡΘΑ της ΑΓΑΠΗΣ αφορά τα 11 παρακάτω στάδια τα οποία πρέπει να περάσει η ψυχή για να ολοκληρωθεί. Αυτά είναι:
Η αοργησία , η οκνηρία, η μνησικακία, το ψεύδος, η ακηδία, η γαστριμαργία, η κενοδοξία , η περηφάνια, η ταπεινοφροσύνη, η διάκριση και τέλος η απάθεια.
Θα αναλύσω με μία μόνο φράση το κάθε στάδιο και θα επεκταθώ μόνο όπου νομίζω ότι πρέπει.
Αοργησία
Η ικανότητα ενός ανθρώπου να μην επιτρέπει να οργίζεται αποτελεί μια ΠΗΓΗ ηρεμίας από την οποία δεν θα προκύψουν άσχημα λόγια που θα πληγώσουν ανθρώπους τους οποίους αγαπάει.
Η οκνηρία
Επιπτώσεις έχει στο στάδιο των οικονομικών προβλημάτων που θα προκύψουν από αυτή, αλλά και σε άλλα που έχουν να κάνουν με τους πνευματικούς αγώνες που θα πρέπει να γίνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η ψυχή.
Η μνησικακία
Είναι η πηγή του μίσους και εμποδίζει κάθε εκδήλωση αγάπης, αφού ο μνησίκακος υπηρετεί το κακό που θα προκύψει από το μίσος που υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων, αφού επιλέγουν αν θα το επιτρέψουν να εμφανιστεί ή όχι. Σημαντικότατος παράγων αγάπης αποτελεί η ΠΑΝΤΕΛΗΣ έλλειψη του χαρακτηριστικού αυτού που υπάρχει λίγο ή πολύ σε όλους μας.
Το ψεύδος
Το ψέμα ΠΑΝΤΑ αποκαλύπτεται και μας αφήνει έκθετους. Η αλήθεια ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Η ακηδία
Η ικανότητα να μην κριτικάρουμε τα λάθη των άλλων μας επιτρέπει να μην προκαλούμε το μένος προς τους άλλους αλλά και από τους άλλους προς εμάς. Εδώ αναφέρεται και η περιβόητη φράση του Κυρίου που λέει να βγάλουμε πρώτα το δοκάρι από το δικό μας μάτι και έπειτα να προσπαθήσουμε να βγάλουμε το αγκαθάκι από το μάτι του άλλου.
Η γαστριμαργεία
Αποτελεί αίτιο θανάτου για όσους δεν επιλέγουν να αποφύγουν τροφές που βλάπτουν αλλά σε συνδυασμό με τον Πνευματικό αγώνα της νηστείας μας παρέχει την δυνατότητα να ανεβάσουμε την προσευχή σε επίπεδα ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΥΨΗΛΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ και επιτρέπει να γίνει προσευχή δακρύων στην οποία ΔΕΝ ΑΡΝΕΙΤΑΙ Ο ΘΕΟΣ, αν και ΔΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε και όχι αυτό που ζητάμε.
Η κενοδοξία
Η αλαζονία αλλά και η ματαιοδοξία δεν επιτρέπουν να ανεβεί σε υψηλά επίπεδα ο πνευματικός αγώνας που θα μας οδηγήσει να πνίξουμε τα σκουλήκια της αγάπης όπως η ζήλεια και ο εγωισμός.
Η περηφάνια
Αποτελεί όμοιο με το προηγούμενο γνώρισμα τα οποία πρέπει να εκλείψουν για να φτάσουμε σε υψηλά επίπεδα αυτογνωσίας και στη συνέχεια διαμεσω της ταπείνωσης να φτάσουμε στην ολοκλήρωση.
Η ταπεινοφροσύνη
Αποτελεί το ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ στοιχείο για να φτάσει κανείς στην γνώση και στην ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ της ψυχής. Είναι η κορυφή αφού τα επομενα στάδια περιλαμβάνουν πνευματικούς αγώνες διατήρησης των κεκτημένων και απόλαυσης χαρακτηριστικών ΕΥΤΥΧΙΑΣ.
Η διάκριση
Με οδηγό την ταπείνωση φτάνει κανείς στην διάκριση όπου ασκείται ΣΥΝΕΧΩΣ μέχρι να μην λανθάνει.
Η απάθεια
Δεν είναι το γνώρισμα όπου δεν αισθάνεται κανείς όπως νομίζουν ορισμένοι αφού η απάθεια είναι το γνώρισμα εκείνο στο οποίο ΔΕΝ ΠΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ και αφορά τις συνέπειες των σφαλμάτων που καλλούνται Αμαρτίες.
Όταν φτάσει κανείς στην απάθεια αισθάνεται την αγάπη σε όλο της το μεγαλείο, χωρίς να πονά αλλά με πολλές θλίψεις που προκύπτουν από αγάπη για όσους πάσχουν. ΔΕΝ ΜΙΣΕΙ ούτε στο απειροελάχιστο και γίνεται χαλί να τον πατήσεις για όσους αγαπάει.
Η παραπάνω παράθεση έγινε απλά για να γίνει κατανοητή η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΚΑΣ και όχι για να σας υποδείξω κάποιο δρόμο. Η γνώση μπορεί να αποκτηθεί με μελέτη για όσους το επιθυμούν αυτό, αφού υπάρχουν πάμπολες σελίδες που αναλύουν ΤΕΛΕΙΑ τα σχετικά. Προσωπικά έχω την ελπίδα ότι σας έδωσα μια απλή ώθηση για να κατανοήσετε την αξία της αγάπης την οποία πρέπει να εκδηλώνετε προς τους συντρόφους, γονείς και παιδιά, αλλά και στους λίγους αλλά εκλεκτούς φίλους που όλοι έχετε έστω και αν δεν μπορείτε να τους ξεχωρίσετε. Ελπίζω να ενταχθώ ανάμεσα σε αυτούς και να έχω μια θέση στην καρδιά σας.