Ημερομηνία Πέμ Δεκ 17, 2009 5:14 pm

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]

Welcome
Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην παρέα μας.
Ο Σκοπός της ιστοσελίδας είναι η ενημέρωση, η ελεύθερη έκφραση και η γνώση.
Εδώ συζητάμε τα πάντα γύρω απο την Oρθοδόξη Θεολογία και προσπαθούμε να λύσουμε κάθε προβληματισμό μας!!!
Ο ιστοχώρος λειτουργεί αφιλοκερδώς σε ερασιτεχνική βάση.
Σας καλωσορίζουμε λοιπόν!
Για να μπορέσετε να συμμετάσχετε θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος.
Η εγγραφή είναι δωρεάν .

Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 9 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Η ΙΕΡΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 20, 2008 12:33 pm 
Χωρίς σύνδεση
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: Τρί Ιαν 08, 2008 2:48 pm
Δημοσ.: 5775
Η ΙΕΡΑ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΙΣ

Ο Ιησούς τους είπε πάλιν:
" Ειρήνη σ' εσάς. Όπως ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι στέλνω κι εγώ εσάς".
Έπειτα από τα λόγια αυτά, φύσηξε στα πρόσωπα τους και τους λέει:
" Λάβετε ¶γιο Πνεύμα. Σε όποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, θα τους είναι συγχωρημένες• σε όποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι". ( Κατά Ιωάννη 20,21)
Β

Μετάνοια - Θεία Εξομολόγηση Με Συντριβή Καρδίας - Θεία Κοινωνία - Κάθαρση Απο Τα Πάθη - Ένωση Με Τον Θεό - Καθαρή Σκέψη - Αγιασμός Του Πιστού - Αιώνια Θεία Κοινωνία Στον Παράδεισο
Γ
Ο ληστής "λογικά" έπρεπε να τιμωρηθεί σκληρά απο τον Θεό για τις πράξεις του. Με την λογική των ανθρώπων, αλλά ο Θεός που είναι γεμάτος απο ευσπλαχνία, συγχωριτικότητα, μακροθυμία και την τέλεια μορφή της αγάπης, δέκτηκε τον πραγματικά μετανοημένο ληστή, που ταπεινόθηκε και είδε οτι άξιζε να τιμωρηθή και ζήτησε το έλεος του Θεού. Ο μετανοημένος ληστής, εξομολογούμενος στον ίδιο τον Κύριο, οδηγήται απο τον ίδιο τον Ιησού Χριστό πρώτος στον Παράδεισο.
Δ
Το τι έκανα σκεύθηκα, αληθινά φρικτό και αποτρόπαιο. Τρόμαξα. Ο Θεός τα πάντα συγχωρεί και όλους περιμένει για την ουράνια Βασιλεία του. Μετάνοιωσα. Εξομολογήθηκα τα άρρωστα αμαρτήματα μου στον πνευματικό μου πατέρα. Μου έδωσε συγχώρηση αμαρτημάτων. Συγνώμη Θεέ μου για τα αμαρτήματα μου. Τρομερό το ύψος των αμαρτιών μου. ¶φθαστο όμως το ύψος της αγάπης σου για ολόν τον κόσμο.
¶θως Ανδρέου
28/9/02

1
Απαραίτητο είναι και το μυστήριο της μετάνοιας για να μπούμε στον Παράδεισο.
Ο άνθρωπος, μετά το βάπτισμα, δεν είναι δυνατόν μα μένη άγιος και αναμάρτητος μέχρι του θανάτου του. Αλλά απο ενάντιες δυνάμεις αρπαχθής, η παρακινούμενος απο τον εαυτό του, τον κόσμο και τον Διάβολο μπορεί να πέση στην αμαρτία. Γι' αυτό ο Θεός έδωκε το Μυστήριο της Μετανοίας και Εξομολογήσεως. Κανείς δεν θα βρικόταν στον Παράδεισο, αν δεν υπήρχε αυτό το Μυστήριο.
Προσοχή όμως: Μην πης, άνθρωπε, οτι αμαρτάνω τώρα και κατόπιν θα εξομολογηθώ για να συγχωρηθώ. Αυτό είναι πονηρία και ο Θεός δεν την ανέχεται " ΑΝ Θεληματικός αμαρτανομεν, μετά που πήραμεν την επίγνωση της αλήθειας, ουκέτι περι αμαρτιών απολείπεται θυσία" (Εβρ. 10, 26)
Μέσο αυτού του μυστηρίου έρχεται η Θεία Χάρις και καθαρίζει τον αμαρτωλόν. Είναι το δεύτερο βάπτισμα. Και όμως υπάρχουν Χριστιανοί σήμερα που έχουν χρόνια και δεκαετηρίδες να εξομολογηθούν. Μερικοί μάλιστα ουδέποτε στη ζωή τους. Πώς θα σωθούν αυτοί; Δεν σκέπτονται οτι θα ακούσουν απο τον Κύριο " Εσύ πως μπήκες εδώ χωρίς να έχης ένδυμα για τον γάμο;"
Πώς είναι ο Παράδεισος
Αρχιμ. Χαραλάμπους Δ. Βασιλόπουλου
Αθήνα 1975

2.
Όταν φοράμε καθαρά ρούχα, που λάμπουν απο καθαριότητα, νιώθουμε ιδιαίτερη ευχαρίστηση.
Τι συμβαίνει όμως στη συνέχεια; Διατηρούμε τα καθαρά ρούχα στην κατάσταση που τα φορέσαμε πρίν; Δυστυχώς όχι! Τα ρούχα που φορούμε λερώνονται είτε απο δική μας απροσεξία είτε απο απροσεξία άλλων.
Όταν όμως τα ρούχα μας λερωθούν εξακολουθούμε να τα φορούμε λερωμένα; Μήπως η πρώτη μας έγνοια δεν είναι να αλλάξουμε και να φορέσουμε καθαρά ρούχα;
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την ψυχή. Στο Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος, η ψυχή μας ντύνεται με ένα κατάλευκο και πεντακάθαρο χιτώνα, με την Χάρι του Αγίου Πνεύματος. Το κακό και η αμαρτία όμως λερώνουν αυτόν τον καθαρό χιτώνα της ψυχής. Ακούμε εύκολα τον διάβολο ενώ βαρυκοούμε στις εντολές του Κυρίου και η ψυχή μας λερώνεται απο την αμαρτία.
Το ερώτημα που δημιουργείται στην περίπτωση αυτή είναι: Υπάρχει τρόπος, που να καθαρίζει τον άνθρωπο απο τις αμαρτίες του και να του χαρίζει ξανά την καθαρότητα της ψυχής; Υπάρχει κάποια λύση, που σαν πλυντήριο να καθαρίζει ξανά τον λερωμένο μας χιτώνα;
Υπάρχει λύσις και αυτή είναι το Μυστήριο της Μετανοίας και της Ιεράς Εξομολογήσεως.
Το Μυστήριο αυτό είναι ένα απο τα επτά Μυστήρια της εκκλησίας μας, και το οποίο είναι επαναλλαμβανόμενο Μυστήριο, δηλαδή, πρέπει να γίνεται πολλές φορές.
Όπως τα ρούχα όταν λερωθούν, τα πλέννουμε, όσες φορές κι αν τα λερώσουμε, έτσι και την ψυχή μας πρέπει να την λούζουμε στο Ιερό αυτό Μυστήριο, όσες φορές διαπιστώσουμε πως έχει λερωθεί απο τις αμαρτίες.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να διαπιστώσουμε και να παραδεχθούμε πως ο λερωμένος χιτώνας της ψυχής μας εμποδίζει να είμαστε κοντά στο Θεό.
Ακολούθως πρέπει να νοιώσουμε λύπη και στεναχώρια, όπως νιώθουμε λύπη όταν λερωθεί ένα όμορφο μας φόρεμα. Η λύπη αυτή είναι σωτήρια γιατί μας κάνει άλλη φορά να είμαστε προσεκτικοί. Η συναίσθηση αυτή, οτι λερώσαμε τον χιτώνα της ψυχής μας, μας βοηθά να αναζητήσουμε τον τρόπο να την καθαρίσουμε. Αυτό το συναίσθημα είναι το βαθύ συναίσθημα της Μετανοίας.
Στο Μυστήριο της Ιερής Εξομολογήσεως ανταμώνονται ο Θεός και ο άνθρωπος. Ο Θεός απο την μια, δέχεται τον αμαρτωλό άνθρωπο, σε οποιανδήποτε κατάσταση κι αν βρίσκεται. Δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να ομολογήσει τις αμαρτίες του και να ζητήσει συγνώμη. Συγχωρεί τον άνθρωπο και τον βοηθά να ζήσει ξανά μιαν καινούρια ζωή. Ο χιτώνας μας καθαρίζεται απο την μετάνοια και συντριβή της καρδίας μας και με την ευσπλαγχνία του Παντοκράτορος. Ο άνθρωπος επιστρέφει στο Θεό, ομολογεί τις αμαρτίες του, ζητά συγνώμη, υπόσχεται να ζήσει συμφωνα με το θέλημα του Θεού και παίρνει απο τον Θεό κάθαρσι αμαρτιών, διαύγεια και υγιή νου, αγιασμό και ενώνεται στο τέλος με την Θεία Κοινωνία με τον Θεό.
Αναγνωρίζοντας τις αμαρτίες μας είναι βασικό βήμα για να καθαρισθούμε. Γιατί αν δεν αναγνωρίσουμε πως σφάλλαμε, πως κάναμε λάθη, απο εγωισμό και άρνηση του Θεού, δεν πρόκειται τότε να διορθωθούμε.
Με την αναγνώριση των λαθών μας, ακολουθεί η απόφαση για το Ιερό Μυστήριο. Χωρίς αναβολή, πρέπει να οδηγηθούμε στην εξομολόγηση.
Έπειτα να ομολογήσουμε μπροστά στον πνευματικό μας τις αμαρτίες μας. Ο Ιερέας είναι ο αντιπρόσωπος του Θεού. Θα ακούσει και θα μας βεβαιώση οτι ο Θεός μας δέχεται με αγάπη και μας συγχωρεί, και θα μας συμβουλέψει εκ μέρους του Θεού τι πρέπει να κάνουμε και τι να προσέξουμε, για να παραμείνουμε κοντά στο Θεό πατέρα.
Προτού πάμε στην εκκλησία για να εξομολογηθούμε, καλό είναι αν εξετάζαμε τον εαυτό μας προσεκτικά. Να καθήσουμε σε ενα ήσυχο μέρος και να σκεφτούμε προσεκτικά πως συμπεριφερθήκαμε μπροστά στον συνάνθρωπο μας που είναι η εικώνα του ίδιου του Θεού. Ακόμη μπορούμε να συμβουλευτούμε περισσότερο για την Ιερά Εξομολόγηση και τις αμαρτίες που υπάρχουν, απο διάφορα ορθόδοξα βιβλιαράκια που μιλούν για αυτήν, αλλά και Πατερικά Βιβλία που βοηθούν τον πιστό στην διαφότηση εναντίων των παθών.
Πιό κάτω μπορούμε να δούμε κάποιες ερωτήσεις που μπορούμε να θέσουμε στον εαυτό μας, για να μπορέσουμε να ετοιμαστούμε για την Ιερά Εξομολόγηση. Βοηθάει πολύ αν γράψουμε σε κάποιο χαρτάκι τις αμαρτίες μας για να μην ξεχάσουμε κάτι την ώρα που θα βρισκόμαστε στο εξομολογητήριο.
Η ζωή μου μπροστά στον Θεό
- Ευχαριστώ τον Θεό για τα αγαθά που μου δίνει με μια προσευχή;
- Μήπως μίλησα χωρίς σεβασμό για τον Θεό την Παναγία ή για κάποιον άλλο Αγιο;
- Αγαπώ τον Θεό που σταυρόθηκε απο την αγάπη του για εμένα;
- Ομολογώ την πίστη μου μπροστά στους άλλους;
- Στέκομαι με ευλάβεια και προσεκτικά στην Έκκλησία;
- Μήπως σε κάποια ατυχία που σου συνέβηκε, αγανάκτησες με τον Θεό;
- Σέβεσαι τους Ιερείς, ή τους κατηγορείς;
Η ζωή μου μπροστά στους άλλους ανθρώπους
- Σέβεσαι τους γονείς και τους δασκάλους σου;
- Αγαπάς τα αδέλφια, τις γιαγιάδες, τους παππούδες αλλά και τους εχθρούς σου;
- Δείχνεις συμπόνια όταν κάποιος ζητά βοήθεια και μπορείς να του δώσεις;
- Μήπως έχεις κάποιο ελάττωμα απο αυτά
ζηλεύεις;
μισείς;
νευριάζεις;
τσακώνεσαι;
ειρωνεύεσαι και περιπαίζεις;
περιφρονείς;
κατακρίνεις;
λές ψέματα;
έχεις σχέσεις πριν απο τον γάμο ή έξω απο αυτόν;
έκλεψες;
δολοφόνησες ή έκανες έκτρωση;
Ολα αυτά τα αμαρτήματα μας οδηγούν στην απώλεια στην αιώνια κόλαση αλλά ο Πανάγοθος Θεός μας δέχεται πίσω αν ζητήσουμε συγχώρηση και αλλάξουμε ριζικά την ζωή μας.
Η προσωπική μου ζωή
- Έχεις καλωσύνη;
- Κάνεις καλές πράξεις όπου μπορείς;
- Αγαπάς όλους τους ανθρώπους;
- Έχεις καλές παρέες ή κάνεις παρέα με ανθρώπους που θα σε οδηγήσουν σε αμαρτήματα;
- Μήπως λες αισχρόλογα ή κάνεις άσχημες χειρονομίες;
- Διαβάζεις άσεμνα και αισχρά βιβλία και περιοδικά;
- Βλεπεις ανήθικα και αισχρά έργα στην τηλεόραση ή αλλού;
- Μήπως η ενδυμασία σου είναι προκλητική;
- Ορκίστηκες ή ψευδορκίστηκες κάποτε;
- Φωνάζεις, βρίζεις, θυμώνεις;
- Είσαι έτοιμος να στερηθείς κάτι για τον συνάνθρωπό σου και να κάνεις έστω και μια μικρή ελεημοσύνη;
- Μήπως κάνεις κακές ή αισχρές σκέψεις;
- Διαβάζεις τα ζώδια ή την τύχη σου που είναι επινοήματα δαιμονικά;
- Μήπως βλασφημείς;
Όσα αναφέραμε πιο πάνω είναι ένας μικρός κατάλογος αμαρτημάτων. Φυσικά υπάρχουν πολύ περισσότερες αμαρτίες που πρέπει ο καθένας να ψάξει μέσα του και να τις βρεί να μετανοήση και να τις εξομολογηθή γιατί μονο τότε θα μπορέσει να βρεί την γαλήνη και την ηρεμία και να μπορέση να Αγιασθή η ψυχή.
Σκέψου για κάθε πράξη σου αν ο Θεός ήταν στη θέση σου θα την έκανε ή οχι. Αν είναι καλή πράξι ο Θεός φυσικά και θα την έκανε, αλλά αν είναι ενάντια στην αγάπη και την φιλανθρωπία τότε την πράξη αυτή δεν θα την έκανε ο Θεός αλλά μόνο εκείνος που τον παρακούει.
Προσευχήσου λίγο να σε φωτίση ο Θεός να κάνεις μια καλή εξομολόγηση, να μπορέσεις να δεις όλα σου τα σφάλματα και να μην κρύψης τίποτα γιατί αυτό είναι πονηρία μπροστά στον Θεό.
Οι ¶γγελοι στον ουρανό θα πανυγηρίζουν για την ψυχή σου μετά την Ιερά Εξομολόγηση. Βγαίνοντας απο το Εξομολογητήριον θα είσαι κατάλευκος και αγνός Αγγελος. Θα νιώθεις ξαλαφρωμένος και χαρούμενος που ξεκινάς και πάλι με καθαρή και φωτισμένη απο το ¶γιο Πνεύμα καρδία και νού. Ο Χριστός θα κατοική μέσα σου.
Όλα αυτά θα τα δοκιμάσεις αν ξεκλειδώσεις την πόρτα της καρδιάς στον Ιησού που τόσο σε αγαπά. Το κλειδί της πόρτας αυτής θα το πάρεις απο την Ευχή Της Εξομολογήσεως. Εμπρός λοιπόν! Μην αναβάλλεις να ανοίξεις για να ξεχυθεί μέσα σου η Ουράνια Βασιλεία Των Ουρανών.

Πρίν τη Θεία Εξομολόγηση μείνε σε ησυχία για αρκετή ώρα και σκέψου τα αμαρτήματα σου όλα αρχίζοντας να ενθυμήσαι τα σχετικά με την κλοπή, την πορνεία, την γαστριμαργία και λαιμαργία, την ακηδία, την ματαιοδοξία, τον θυμό, την ανυπακοή και την υπερηφάνεια. Υπάρχουν κι άλλα. Η "Κλίμαξ" του Αγίου Ιωάννου τα αναλύει σε βάθος όλα αυτά και θα σας ωθήση προς την αρετή.

Κορυφή
 Προφίλ  

Θέμα δημοσίευσης:
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 30, 2008 1:16 am 
ΠΟΤΕ ΟΜΩΣ?
Πρέπει να εξομολογηθείς το ταχύτερο.Χωρίς να χάσεις καθόλου καιρό.Μην πεις εξομολογούμαι αργότερα.Ο καιρός δεν είναι στην εξουσία σου.Πόσους δε γέλασε
και δε κατέστρεψε έτσι ο εχθρός της ψυχής μας,ο διάβολος.Οσο αναβάλλεις τόσο συσσωρεύονται αμαρτίες.Οσο περνάει ο καιρός τόσο οι αμαρτίες σου θα γίνονται περισσότερες και βαρύτερες.Μη νομίζεις πως οι μεγάλοι αμαρτωλοί έφτασαν μεμιας στο κατάντημα τους.Από μικρές αμαρτίες άρχισαν.Και σιγά σιγά χωρίς τη συγχώρηση και την ενίσχυση της Εξομολόγησης ,η ψυχή τους συνήθισε στην ατμόσφαιρα και τη ζωή της αμαρτίας.Ετσι προχώρησαν από τις μικρότερες στις μεγαλύτερες αμαρτίες χωρίς να το αντιληφθούν.Με την Εξομολόγηση βγάζεις από το χωράφι της ψυχής σου τους σπόρους του κακού,που σπέρνει ο διάβολος και δε τους αφήνεις να ριζοβολήσουν και να αναπτυχθούν.Επιπλέον όσο αναβάλλεις να εξομολογηθείς,τόσο δυσκολότερο σου φαίνεται να πλησιάσεις τον πνευματικό.
Μην πεις με το νου σου "Θα μετανοήσω και θα εξομολογηθώ όταν θα γεράσω".Ποιός σου υπόσχεται ότι θα γεράσεις?Και πώς φαντάζεσαι ότι θα έχεις την αντοχή που χρειάζεται για να μετανοήσεις,όταν ξέρεις πόσο αδύνατες γίνονται και η θέληση και η σκέψη του ηλικιωμένου?
Μη σκεφτείς"Τώρα είμαι πολύ αμαρτωλός,θα φροντίσω σιγά σιγά να διορθωθώ και μετά εξομολογούμαι".Αλιμονο,εαν ο βαριά άρρωστος έλεγε"Θα γίνω καλύτερα και μετά θα πάω στο γιατρό".
Μην αφήσεις να πας στον πνευματικό την τελευταία στιγμή,τις παραμονές των μεγάλων εορτών.Τότε είναι τόσοι πολλοί που περιμένουν να εξομολογηθούν,ώστε είναι αδύνατο από τη μεριά σου να κάνεις σωστη Εξομολόγηση.
Πότε λοιπόν θα εξομολογηθείς?
Κάθε πότε πλένεσαι?Κάθε πότε πλένεις τα ρούχα σου?Μήπως μένεις άπλυτος και με ακάθαρτα ρούχα λέγοντας ότι θα καθαριστείς τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα?Μήπως όταν πονάς ή σε καίει ο πυρετός αφήνεις αφήνεις έστω και ύστερα από μια ώρα να ζητήσεις τη βοήθεια του γιατρού?Οτι κάνεις για το σώμα σου θα κάνεις και για την ψυχή σου.Μόλις αισθανθείς το πρώτο λέρωμα,την πρώτη πληγή,το πρώτο βάρος της αμαρτίας θα τρέξεις χωρίς αναβολή.

"ΤΟ ΛΟΥΤΡΟ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ"
Αρχιμ.Ιγνατίου+
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2007

Κορυφή

Θέμα δημοσίευσης: Για μια σωστή εξομολόγηση
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιουν 25, 2008 9:37 pm 
ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ

Για μια σωστή εξομολόγηση

________ Να δένουμε το τραύμα μας

- Γέροντα, όταν στον αγώνα μου έχω πτώσεις, πανικοβάλλομαι.
- Μη φοβάσαι. Αγώνας είναι και θα έχουμε και τραύματα. Με την εξομολόγηση αυτά θεραπεύονται. Βλέπεις, οι στρατιώτες στον πόλεμο, όταν τραυματίζωνται επάνω στην μάχη, τρέχουν αμέσως στον γιατρό, δένουν το τραύμα τους και συνεχίζουν να πολεμούν φιλότιμα. Εν τω μεταξύ αποκτούν και πείρα από τον τραυματισμό και προφυλάγονται καλύτερα, ώστε να μην ξανατραυματισθούν. Έτσι και εμείς, όταν τραυματιζώμαστε πάνω στον αγώνα μας, δεν πρέπει να δειλιάζουμε, αλλά να τρέχουμε στον γιατρό – στον πνευματικό -, να του δείχνουμε το τραύμα μας, να θεραπευώμαστε πνευματικά, και πάλι να συνεχίζουμε «τον καλόν αγώνα» . Κακό είναι, όταν δεν ψάχνουμε να βρούμε τους φοβερούς εχθρούς της ψυχής, τα πάθη, και δεν αγωνιζώμαστε, για να τους εξοντώσουμε.
- Γέροντα, μερικοί από φιλότιμο δεν πάνε να εξομολογηθούν. «Αφού μπορεί να ξανακάνω το ίδιο σφάλμα, λένε, για ποιο λόγο να πάω να το εξομολογηθώ; για να κοροϊδεύω τον παπά;».
- Αυτό δεν είναι σωστό! Είναι σαν να λέη ένας στρατιώτης, όταν τραυματίζεται: «Αφού ο πόλεμος δεν τέλειωσε και μπορεί πάλι να τραυματισθώ, γιατί να δέσω το τραύμα μου;». Αλλά, αν δεν το δέση, θα πάθη αιμορραγία και θα πεθάνη. Μπορεί από φιλότιμο να μην πηγαίνουν να εξομολογηθούν, τελικά όμως αχρηστεύονται. Ο διάβολος, βλέπεις, εκμεταλλεύεται και τα χαρίσματα. Αν δεν καθαρίζουμε με την εξομολόγηση την ψυχή μας, όταν πέφτουμε και λερωνώμαστε, με τον λογισμό ότι πάλι θα πέσουμε και θα λερωθούμε, προσθέτουμε λάσπες πάνω στις παλιές λάσπες και είναι δύσκολο μετά να καθαρίσουν.

________ Η ανάγκη για εξομολόγηση

- Γέροντα, ο Όσιος Μάρκος ο Ασκητής λέει: «Ο γνωστικός εξομολογείται στον Θεό όχι με την απαρίθμηση των παραπτωμάτων του, αλλά με την υπομονή των επερχομένων θλίψεων» . Τι εννοεί;
- Και το ένα πρέπει να γίνεται και το άλλο. Εξομολογείται ο πιστός στον πνευματικό, εξομολογείται και πριν από την προσευχή ταπεινά στον Θεό, απογυμνώνοντας τον εαυτό του: «Θεέ μου, έσφαλα, είμαι τέτοιος, τέτοιος». Συγχρόνως όμως δέχεται και τις θλίψεις που του συμβαίνουν σαν φάρμακο. Ο Άγιος δεν λέει να μην κάνης την πρώτη και την δεύτερη εξομολόγηση, αλλά μόνο να υπομένης τις θλίψεις. Τι θα πη «εξομολογούμαι;». Δεν θα πη «ομολογώ έξω αυτό που έχω μέσα μου»; Αν έχης μέσα στο καλά, «εξομολογείσαι τω Κυρίω» , δηλαδή δοξολογείς τον Θεό. Αν έχης κακά, εξομολογείσαι τις αμαρτίες σου.
- Γέροντα, την πρώτη φορά που θα πάη κανείς για εξομολόγηση, θα μιλήση στον πνευματικό για όλη την προηγούμενη ζωή του;
- Την πρώτη φορά θα κάνη μια γενική εξομολόγηση. Όπως ο ασθενής, όταν μπη στο νοσοκομείο, δίνει το ιστορικό του, π.χ. λέει: «είχα μια πάθηση στους πνεύμονες, αλλά τώρα έχει περάσει, έχω κάνει μια εγχείρηση με ολική ή τοπική νάρκωση κ.λπ.», έτσι και στην πρώτη εξομολόγηση, ας προσπαθήση κανείς να πη στον πνευματικό λεπτομέρειες από την ζωή του, και εκείνος θα βρη την πληγή, για να την θεραπεύση. Πολλές φορές ένα χτύπημα, που δεν του δίνεις σημασία, έχει ύστερα συνέπειες. Βέβαια, την πρώτη φορά που θα πάη στον πνευματικό, θα έχη να πη, ας υποθέσουμε, εκατό αμαρτίες. Την δεύτερη θα έχη να πη εκατόν δέκα, γιατί θα τον πολεμήση περισσότερο ο διάβολος, επειδή εξομολογήθηκε και του χάλασε τη δουλειά. Την Τρίτη φορά μπορεί να πη εκατόν πενήντα, αλλά ύστερα θα ελαττώνεται συνέχεια ο αριθμός, μέχρι που θα πηγαίνη για εξομολόγηση και θα έχη να πη ελάχιστες αμαρτίες.

________ Η σωστή εξομολόγηση

- Γιατί μερικές φορές, ενώ η συνείδηση μας ελέγχει, δεν κάνουμε τον ανάλογο αγώνα, για να διορθωθούμε;
- Αυτό μπορεί να συμβή και από ένα τσάκισμα ψυχικό. Όταν είναι κανείς πανικοβλημένος από κάποιον πειρασμό, θέλει να αγωνισθή, αλλά δεν έχει διάθεση, δεν έχει ψυχική δύναμη. Τότε πρέπει να τακτοποιηθή εσωτερικά με την εξομολόγηση. Με την εξομολόγηση παρηγοριέται, τονώνεται και ξαναβρίσκει με την Χάρη του Θεού το κουράγιο για αγώνα. Αν δεν τακτοποιηθή, μπορεί να του έρθη και άλλος πειρασμός, οπότε, θλιμμένος όπως είναι, τσακίζεται περισσότερο, τον πνίγουν οι λογισμοί, απελπίζεται και μετά δεν μπορεί να αγωνισθή καθόλου.
- Και αν αυτό συμβαίνη συχνά;
- Αν συμβαίνη συχνά, πρέπει ο άνθρωπος να τακτοποιήται συχνά, να ανοίγη την καρδιά του στον πνευματικό, για να παίρνη κουράγιο. Και όταν τακτοποιηθή, πρέπει να βάλη την μηχανή να τρέξη, να αγωνισθή φιλότιμα και εντατικά, για να πάρη καταπόδι τον έξω από ‘δώ.
- Γέροντα, όταν δεν αισθάνωνται την ανάγκη για εξομολόγηση, τι φταίει;
- Μήπως δεν παρακολουθείς τον εαυτό σου; Η εξομολόγηση είναι μυστήριο. Να πηγαίνης και απλά να λες τις αμαρτίες σου. Γιατί, τι νομίζεις; Πείσμα δεν έχεις; Εγωισμό δεν έχεις; Δεν πληγώνεις την αδελφή; Δεν κατακρίνεις; Μήπως εγώ τι πηγαίνω και λέω; «Θύμωσα, κατέκρινα…» και μου διαβάζει ο πνευματικός την συγχωρητική ευχή. Αλλά και οι μικρές αμαρτίες έχουν και αυτές βάρος. Όταν πήγαιναν στον Παπα-Τύχωνα να εξομολογηθώ, δεν είχα τίποτα σοβαρό να πω και μου έλεγε: «Αμμούδα, παιδάκι μου, αμμούδα»! Οι μικρές αμαρτίες μαζεύονται και κάνουν ένα σωρό αμμούδα, που είναι όμως βαρύτερη από μια μεγάλη πέτρα. Ο άλλος που έχει κάνει ένα αμάρτημα μεγάλο, το σκέφτεται συνέχεια, μετανοεί και ταπεινώνεται. Εσύ έχεις πολλά μικρά. Εάν όμως εξετάσης τις συνθήκες με τις οποίες εσύ μεγάλωσες και τις συνθήκες με τις οποίες μεγάλωσε ο άλλος, θα δης ότι είσαι χειρότερη από εκείνον. Να προσπαθής επίσης να είσαι συγκεκριμένη στην εξομολόγησή σου. Δεν φθάνει να πη κανείς λ.χ. «ζηλεύω, θυμώνω κ.λπ.», αλλά πρέπει να πη τις συγκεκριμένες πτώσεις του, για να βοηθηθή. Και, όταν πρόκειται για κάτι βαρύ, όπως η πονηριά, πρέπει να πη και πως σκέφθηκε και πως ενήργησε• αλλιώς κοροϊδεύει τον Χριστό. Αν ο άνθρωπος δεν ομολογή την αλήθεια στον πνευματικό, δεν του αποκαλύπτη το σφάλμα του, για να μπορέση να τον βοηθήση, παθαίνει ζημιά, όπως και ο άρρωστος κάνει μεγάλο κακό στην υγεία του, όταν κρύβη την πάθησή του από τον γιατρό. Ενώ, όταν εκθέτη τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι, τότε ο πνευματικός μπορεί να τον γνωρίση καλύτερα και να τον βοηθήση πιο θετικά.
Ύστερα, όταν κανείς αδικήση ή πληγώση με την συμπεριφορά του έναν άνθρωπο, πρέπει πρώτα να πάη να του ζητήση ταπεινά συγχώρηση, να συμφιλιωθή μαζί του, και έπειτα να εξομολογηθή την πτώση του στον πνευματικό, για να λάβη την άφεση. Έτσι έρχεται η Χάρις του Θεού. Αν πη το σφάλμα του στον πνευματικό, χωρίς προηγουμένως να ζητήση συγχώρηση από τον άνθρωπο που πλήγωσε, δεν είναι δυνατόν να ειρηνεύση η ψυχή του, γιατί δεν ταπεινώνεται. Εκτός αν ο άνθρωπος που πλήγωσε έχη πεθάνει ή δεν μπορή να τον βρη, γιατί άλλαξε κατοικία και δεν έχει την διεύθυνσή του, για να του ζητήση, έστω και γραπτώς, συγγνώμην, αλλά έχη διάθεση να το κάνη, τότε ο Θεός τον συγχωρεί, γιατί βλέπει την διάθεσή του.
- Αν, Γέροντα, ζητήσουμε συγχώρεση και δεν μας συγχωρήση;
- Τότε να κάνουμε προσευχή να μαλακώση ο Θεός την καρδιά του. Υπάρχει όμως περίπτωση να μη βοηθάη ο Θεός να μαλακώση η καρδιά του, γιατί, αν μας συγχωρήση, μπορεί να ξαναπέσουμε στο ίδιο σφάλμα.
- Γέροντα, όταν κανείς κάνη ένα σοβαρό σφάλμα, υπάρχει περίπτωση να μην μπορή να το εξομολογηθή αμέσως;
- Γιατί να το αφήση; Για να ξινίση; Όσο κρατάς ένα χαλασμένο πράγμα, τόσο χαλάει. Γιατί να αφήση να περάσουν ένας-δύο μήνες, για να πάη στον πνευματικό να το εξομολογηθή; Να πάη το συντομώτερο. Αν έχη μια πληγή ανοιχτή, θα αφήση να περάση ένας μήνας, για να την θεραπεύση; Ούτε να περιμένη να πάη, όταν θα έχη πολύ χρόνο ο πνευματικός, για να έχη πιο πολλή άνεση. Αυτό το ένα σφάλμα, τακ-τακ να το λέη αμέσως και μετά, όταν ο πνευματικός θα έχη χρόνο, να πηγαίνη για πιο πολύ, για μια συζήτηση κ.λπ.
Δεν χρειάζεται ώρα πολλή, για να δώσω εικόνα του εαυτού μου. Όταν η συνείδηση δουλεύη σωστά, δίνει ο άνθρωπος με δυο λόγια εικόνα της καταστάσεώς του. Όταν όμως υπάρχη μέσα του σύγχυση, μπορεί να λέη πολλά και να μη δίνη εικόνα. Να, βλέπω, μερικοί μου γράφουν ολόκληρα τετράδια, είκοσι-τριάντα σελίδες αναφοράς με μικρά γράμματα, και μερικές σελίδες υστερόγραφο… Όλα αυτά που γράφουν, μπορούσαν να τα βάλουν σε μια σελίδα.

________ Τα ελαφρυντικά στην εξομολόγησή μας γίνονται επιβαρυντικά για την συνείδηση

- Όταν, Γέροντα, κατά την εξομολόγησή μιας αμαρτίας δεν νιώθη κανείς τον πόνο που ένιωσε, όταν έκανε την αμαρτία, σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματική μετάνοια;
- Αν έχη περάσει καιρός από τότε που έκανε αυτήν την αμαρτία, επουλώνεται η πληγή, γι’ αυτό δεν νιώθει τον ίδιο πόνο. Αυτό που πρέπει να προσέξη, είναι να μη δικαιολογή τον εαυτό του κατά την εξομολόγηση. Εγώ, όταν πάω να εξομολογηθώ και πω λ.χ. «θύμωσα» - άσχετα αν χρειαζόταν να δώσω και σκαμπίλι -, δεν αναφέρω το θέμα, για να μη μου δώση ελαφρυντικό ο πνευματικός. Όποιος εξομολογείται και δικαιολογεί τον εαυτό του, δεν έχει ανάπαυση εσωτερική, όσο ασυνείδητος και αν είναι. Τα ελαφρυντικά που χρησιμοποιεί στην εξομολόγησή του γίνονται επιβαρυντικά για την συνείδησή του. Ενώ, όποιος υπερβάλλει τα σφάλματά του, γιατί έχει λεπτή συνείδηση, και δέχεται και μεγάλο κανόνα από τον πνευματικό, αυτός νιώθει ανέκφραστη αγαλλίαση. Υπάρχουν άνθρωποι που, αν κλέψουν λ.χ. μια ρώγα, νιώθουν σαν να πήραν πολλά καλάθια σταφύλια και σκέφτονται συνέχεια το σφάλμα τους. Δεν κοιμούνται όλη την νύχτα, μέχρι να το εξομολογηθούν. Και άλλοι, ενώ έχουν κλέψει ολόκληρα καλάθια σταφύλια, δικαιολογούν τον εαυτό τους και λένε πως πήραν ένα τσαμπί. Αυτοί όμως που όχι μόνο δεν δικαιολογούν τον εαυτό τους, αλλά μεγαλοποιούν το παραμικρό σφάλμα τους και στενοχωριούνται και υποφέρουν πολύ για μια μικρή τους αταξία, ξέρετε τι θεία παρηγοριά νιώθουν; Εδώ βλέπεις την θεία δικαιοσύνη, πως ο Καλός Θεός ανταμείβει.
Έχω παρατηρήσει ότι όσοι εκθέτουν τα σφάλματά τους ταπεινά στον πνευματικό και εξευτελίζονται, λάμπουν, γιατί δέχονται την Χάρη του Θεού. Ένας απόστρατος με πόση συντριβή μου διηγήθηκε ό,τι είχε κάνει από οκτώ χρονών παιδάκι. Ένα τόπι είχε πάρει από ένα παιδάκι για μια μόνο νύχτα – την άλλη μέρα του το έδωσε – και έκλαιγε, γιατί το στενοχώρησε. Όταν αποστρατεύθηκε, έψαξε και βρήκε όσους είχε λυπήσει, όταν υπηρετούσε – άσχετα αν εκτελούσε καθήκον της υπηρεσίας του-, και τους ζήτησε συγγνώμη! Μου έκανε εντύπωση! Όλα τα έπαιρνε επάνω του. Μένει τώρα σε ένα χωριό και τα χρήματά του τα δίνει ελεημοσύνη. Υπηρετεί και την ηλικιωμένη μάνα του, ενενήντα πέντε χρόνων, κατάκοιτη με ημιπληγία και, επειδή βλέπει το σώμα της, όταν την φροντίζη, τον πειράζει ο λογισμός. «Αν ο Χαμ που είδε την γύμνωση του πατέρα του τιμωρήθηκε , λέει, τότε εγώ…». Συνέχεια έκλαιγε. Το πρόσωπο του ήταν αλλοιωμένο. Πόσο διδάχθηκα από την συντριβή του!
- Μπορεί, Γέροντα, να μεγαλοποιή κανείς τα σφάλματά του, για να δείξη ότι κάνει λεπτή εργασία΄
- Εκείνο είναι άλλο• τότε υπερηφανεύεται από την ταπείνωση.

________ Μετά την εξομολόγηση

- Γέροντα, μετά την εξομολόγηση δικαιολογείται να νιώθης βάρος;
- Γιατί να νιώθης βάρος; Με μια σωστή εξομολόγηση σβήνουν όλα τα παλιά. Ανοίγονται νέα δεφτέρια. Έρχεται η Χάρις του Θεού και αλλάζει τελείως ο άνθρωπος. Χάνονται η ταραχή, η αγριάδα, το άγχος και έρχονται η γαλήνη, η ηρεμία. Τόσο αισθητό είναι αυτό ακόμη και εξωτερικά, που λέω σε μερικούς να φωτογραφηθούν πριν από την εξομολόγηση και μετά την εξομολόγηση, για να διαπιστώσουν και οι ίδιοι την καλή αλλοίωση, γιατί στο πρόσωπο ζωγραφίζεται η εσωτερική πνευματική κατάσταση. Τα μυστήρια της Εκκλησίας κάνουν θαύματα. Όσο πλησιάζει κανείς στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό, θεώνεται, και επόμενο είναι να ακτινοβολή και να προδίδεται από την θεία Χάρη.
- Δηλαδή, Γέροντα, μετά από μια ειλικρινή εξομολόγηση νιώθεις αμέσως χαρά;
- Όχι πάντοτε. Μπορεί και να μη χαρής αμέσως, αλλά σιγά-σιγά γεννιέται μέσα σου η χαρά. Μετά την εξομολόγηση χρειάζεται η φιλότιμη αναγνώριση. Να νιώθης όπως αυτός που του χαρίζεται ένα χρέος που έχει, και από φιλότιμο αισθάνεται ευγνωμοσύνη και υποχρέωση προς τον ευεργέτη του. Να ευχαριστής τον Θεό, αλλά συγχρόνως να ζης και το ψαλμικό: «την ανομίαν μου εγώ γινώσκω και η αμαρτία μου ενώπιόν μου εστι διαπαντός» , για να μην ξεθαρρεύης και επαναλαμβάνης τα ίδια σφάλματα.
- Γέροντα, διάβασα κάπου ότι οι δαίμονες θα μας βασανίσουν στην άλλη ζωή ακόμη και για έναν κακό λογισμό που δεν εξομολογηθήκαμε.
- Κοίταξε, όταν ο άνθρωπος μετανοήση και πη στον πνευματικό ό,τι θυμόταν, χωρίς να έχη την πρόθεση να κρύψη κάτι, τελείωσε• τα ταγκαλάκια δεν έχουν καμμία εξουσία επάνω του. Όταν όμως δεν εξομολογηθή εν γνώσει του μερικές αμαρτίες του, θα βασανίζεται στην άλλη ζωή γι’ αυτές.
- Γέροντα, όταν κάποιος εξομολογήθηκε νεανικά του σφάλματα, αλλά πάλι τα σκέφτεται και ταλαιπωρήται, είναι σωστή αντιμετώπιση;
- Αν έχη πολλή συντριβή για τα νεανικά του σφάλματα και τα εξομολογήθηκε, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρήται, αφού ο Θεός του τα συγχώρησε από την στιγμή που τα εξομολογήθηκε. Στο εξής δεν πρέπει να σκαλίζη τα παλιά, ιδίως σαρκικά αμαρτήματα, γιατί μπορεί να πάθη ζημιά. Στον πόλεμο π.χ. πέφτει μια χειροβομβίδα δίπλα σε έναν στρατιώτη, αλλά τον φυλάει ο Θεός και δεν σκάζει. Όταν τελειώση ο πόλεμος, βρίσκει ο στρατιώτης την χειροβομβίδα που δεν έσκασε και αρχίζει να την περιεργάζεται, και τελικά ανατινάζεται στον αέρα σε καιρό ειρήνης.

Κορυφή

Θέμα δημοσίευσης: Καλά κάνεις και μας τα θυμίζεις αντώνη....
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιουν 25, 2008 9:52 pm 
Χωρίς σύνδεση
κορυφαίο Μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: Παρ Φεβ 15, 2008 9:04 pm
Δημοσ.: 247
Οι περισσότεροι κάνουμε ο,τι βρήκαμε...Σκεπτόμαστε την εξομολόγηση χριστούγεννα και Πάσχα,γιατί τότε μόνο κοινωνάμε,νηστεύουμε ελάχιστα,προσευχόμαστε λίγο και δε ζούμε όπως θέλει η Εκκλησία.Η Εκκλησία δε διώχνει κανέναν από κοντά της,μόνοι μας ομως θέτουμε εαυτούς εκτός Εκκλησίας όταν επιμένουμε να ζούμε με τρόπο αντίθετο από όσα εκείνη διδάσκει...Και κυρίως όταν δεχόμαστε το αμάρτημα όχι σαν αμάρτημα αλλά σαν κάτι φυσιολογικό.Αυτό είναι και το χειρότερο.!

Κορυφή
 Προφίλ  

Θέμα δημοσίευσης:
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 09, 2009 11:36 pm 
Χωρίς σύνδεση
Απλό Μέλος

Εγγραφη: Κυρ Ιαν 04, 2009 8:46 pm
Δημοσ.: 70
Δεν φτάνει η Εξομολόγηση για να καθαριστεί η ψυχή. Χρειάζεται ΒΑΘΙΑ Μετάνοια- Προσευχή για συγχώρεση και τέλος λήψη της Θείας Μετάληψης με συντετριμένη την καρδιά.

Αλλά μπορεί ΚΑΙ ΜΟΝΟ η αγνότητα ψυχής να είναι αρκετή για να καθαριστούμε από τον μισθό της αμαρτίας αλλά ΠΟΤΕ μην θεωρείτε ότι την έχετε αυτήν. Τα κριτήρια της Καινής Διαθήκης και όπως μας διδάχθηκαν τουλάχιστον εμάς στο γυμνάσιο που πήγα είναι η αγνότητα της ψυχής και ο βαθμός Μετανοίας. Είναι Ορθό λοιπόν να αγωνιζόμαστε για να αυξήσουμε τα καλά έργα (Ιερός Χρυσόστομος) και να ταπεινωνόμαστε ΣΥΝΕΧΩΣ εμπρός στον Εξομολόγο και Πνευματικό μας όχι δηλώνοντας απλά Μετάνοια αλλά ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ να μη ξανακάνουμε τα ίδια.

Αν κάποιος υποπίτει στα ίδια λάθη τότε δεν είχε μεγάλη Μετάνοια. Σε κάθε λάθος αν μεγαλώνει η μετάνοια τότε εκ των πραγμάτων η ταπείνωση που θα επακολουθήσει θα ορίσει την ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ της Αμαρτίας (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός).

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΑΣ

Κορυφή
 Προφίλ  

Θέμα δημοσίευσης:
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 09, 2009 12:13 am 
Χωρίς σύνδεση
Νέο μέλος
Άβαταρ μέλους

Εγγραφη: Πέμ Ιούλ 31, 2008 10:14 am
Δημοσ.: 8
Οταν πας να εξομολογηθεις... και ο Ιερεας δεν σε αφηνει να τα πεις ολα λογο βιασυνης... και εσυ αναγκαζεσαι να πεις οσα προλαβαινεις γρηγορα... τοτε τι γινεται? Οσα εχεις πει δεν ειναι συγχωρεμενα? Αυτο εγινε σε εμενα πρωτη φορα που πηγα και εξομολογήθηκα μετα απο πολλα χρονια..

Κορυφή
 Προφίλ  

Θέμα δημοσίευσης:
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 18, 2009 7:07 pm 
Χωρίς σύνδεση
Απλό Μέλος

Εγγραφη: Κυρ Ιαν 04, 2009 8:46 pm
Δημοσ.: 70
Φίλε μου επειδή είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να τα πεις όλα, αφού υπάρχουν τα αγνοήματα τα οποία συχνά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ, εσύ απλά πρέπει περιληπτικά να πεις όσα είναι τα σπουδαιότερα και ειδικά όσα για τα οποία έχεις ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ. Επίσης όσα σε στεναχωρούν θα πρέπει να λέγονται κατα΄προτεταιότητα... και στο τέλος-τέλος μπορείς να πας άλλη φορά και όταν θα υπάρεχει χρόνος να πεις και τα υπόλοιπα.

Το σημαντικό είναι να υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ και να δίδεται η ευχή. Ο Κύριος ορίζει και συγχωρούνται ΟΛΑ αν υπάρχει η Μετάνοια.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ

ΑΓΑΠΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΣΑΣ

Κορυφή
 Προφίλ  

Θέμα δημοσίευσης:
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 28, 2009 3:28 pm 
Χωρίς σύνδεση
Απλό Μέλος

Εγγραφη: Τετ Μάιος 27, 2009 6:48 pm
Δημοσ.: 98
thomas1982 έγραψε:
Οταν πας να εξομολογηθεις... και ο Ιερεας δεν σε αφηνει να τα πεις ολα λογο βιασυνης... και εσυ αναγκαζεσαι να πεις οσα προλαβαινεις γρηγορα... τοτε τι γινεται? Οσα εχεις πει δεν ειναι συγχωρεμενα? Αυτο εγινε σε εμενα πρωτη φορα που πηγα και εξομολογήθηκα μετα απο πολλα χρονια..

Η εξομολογηση δεν τελιωνει με μια φορα σου λει ο εξομολογος σκεψου αν ξεχασες κατι και την επομενη φορα να μου τα πεις τα περναο και εγω τωρα αλλα ενα να ξερεις συνεχεισε να εξομολογεισε και να προσευχεσαι......

Κορυφή
 Προφίλ  

Θέμα δημοσίευσης:
Νέα δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 28, 2009 3:38 pm 
Χωρίς σύνδεση
Απλό Μέλος

Εγγραφη: Τετ Μάιος 27, 2009 6:48 pm
Δημοσ.: 98
ΓΙΩΡΓΗΣ Χ.Ι. έγραψε:
Φίλε μου επειδή είναι ΑΔΥΝΑΤΟ να τα πεις όλα, αφού υπάρχουν τα αγνοήματα τα οποία συχνά είναι ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ, εσύ απλά πρέπει περιληπτικά να πεις όσα είναι τα σπουδαιότερα και ειδικά όσα για τα οποία έχεις ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ. Επίσης όσα σε στεναχωρούν θα πρέπει να λέγονται κατα΄προτεταιότητα... και στο τέλος-τέλος μπορείς να πας άλλη φορά και όταν θα υπάρεχει χρόνος να πεις και τα υπόλοιπα.

Το σημαντικό είναι να υπάρχει ΠΛΗΡΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑ και να δίδεται η ευχή. Ο Κύριος ορίζει και συγχωρούνται ΟΛΑ αν υπάρχει η Μετάνοια.

γεια σας και συγνωμη για την επεμβαση μου ,Απο οτι εγω νομιζω δεν χρειαζονται περιληψεις ,λιγα ταπεινα και απλα λογια για ολα τα αμαρτηματα ,,γι αυτο πρεπη πρην καθε εξομολογηση να καθομασται τουλαχιστον 3 ημερες μεσα και να κανουμε μια ανασκοπηση της ζωης μας..το τι εχουμε πραξη ,Οσο για την πληρης μετανοια ειμε και εδω της ιδιας γνωμης με εσενα αυτο μετραη ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΝΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ευχαριστω και συγνωμη για την επεμβαση μου

Κορυφή
 Προφίλ  

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 9 δημοσιεύσεις ] 

Όλοι οι χρόνοι είναι UTC + 2 ώρες [ DST ]

Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες

Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση